Chat with us, powered by LiveChat

Windward House, Gloucestershire

The latest house by Alison Brooks Architects—the firm led by Canadian ex-pat Alison Brooks—is set atop the highest point in Gloucestershire, England, overlooking the Wye Valley. The result of a ten-year collaboration, this new house and landscape project celebrates domestic living amongst an extraordinary collection of Indian and African tribal art.

Photographed by Paul Riddle

Photographed by Paul Riddle

It includes the restoration and conversion of a late Georgian farmhouse to a gallery and office, a new fully accessible ‘west wing’, a sequence of walled gardens and a new pool gallery.

Set in an area of outstanding natural beauty, Brooks likes to describe Windward House as “a gallery with people living in it,” where the owners’ art pieces are like friends and family sharing the spaces of daily life. The house is also a journey. Intertwining old and new, its sequence of rooms, buildings and landscapes tell a story from the 18th century to today.

Photographed by Paul Riddle

Light is sculpted and funneled from above and walls unfold, framing epic views across the meadows and forests to the Severn River. Art works from the collection animate this journey, occupying plinths, ramps, niches and staircases.

The restored Windward Farmhouse acts as an historic threshold. Mirror-polished steel cladding announces its transformation, dissolving the mass of the original building’s stone walls in reflections of the garden. Beyond the farmhouse, the new West Wing is a shadowy, quiet backdrop; its dark tones and cladding pattern inspired by the nearby Forest of Dean. The entire right half of the farmhouse has been opened to create a triple-height gallery. A walnut-paneled mezzanine and wood-burning fireplace echo the collection’s material qualities.

Seen from the south, the two-storey West Wing is set back, low-lying and partially embedded in the hillside, deferring to the 18th-century farmhouse. The volume of the extension is positioned to interlock with the existing stone building. This creates intimate courtyard spaces between high garden walls sheltered from the pervasive wind. Serving as the owner’s primary living space, the West Wing is a variation of the atrium house typology and a nine-square structural grid, undulating in three dimensions to echo the topography of adjacent meadows. A deep first-floor roof terrace takes in the spectacular view to the south; the double-height living room overlooks a sloped pool of grasses. Its gently sloping green roofs are planted with native wildflowers.

Inside, the West Wing is filled with light, open to the landscape and adapted to the needs of later life. Its sequence of double height spaces offers a variety of light conditions and spatial qualities to accommodate sculptures, masks, shields, temple doors and paintings collected over four decades.

Photographed by Paul Riddle

The West Wing’s pigmented concrete floor was conceived as a moulded terrain upon which discreet objects rest: stone grotto, timber-clad service ‘pod’, steel staircase, looped plinths. Living, dining and cooking areas flow into each other and onto exterior terraces. The plan revolves around the concrete and marble kitchen island reflecting the owners’ dedication to entertaining and cooking for friends and family. Washed with light from above, this vantage point enjoys both visual connection to the first-floor gallery and panoramic views to the four cardinal directions. Gardens, seasons and weather stage a continuously changing scenography.

Brooks’ ‘Stair for 100 Objects’ is an installation in itself. Each tread is a 6mm thick ‘loop’ horizontally cantilevered from the stair’s central spine, a vertical steel grillage with 100 cells to display the owner’s treasured small works. Moving upward into light, the stair leads to a first floor gallery, bedrooms, study and a roof terrace. Every space offers perspectives both outward and inward, through rooms and across gardens.

Photographed by Paul Riddle

The Pool Gallery is the culmination of the journey. Approached via a garden path, it is a stone-walled courtyard open to the sky. One wall has been ‘thickened’ to become a building containing changing facilities, guest accommodation, display space and storage. A quiet retreat for art, guests, and grandchildren, the pool gallery celebrates local traditions of field stone masonry and precision carpentry.

Surrounding Windward House are 8.5 hectares of land. A large portion of this is wildflower meadow and orchards that are part of the owners’ long-term programme to restore and optimise the ecological value of the whole area. The landscape strategy includes ongoing repair and renewal of 2.5km of hedges with pollen-rich species and the planting of 2,500 trees.

The Client, David Clifford comments: “Working with Alison Brooks and her project architects has been exhilarating. It has been a tremendous learning process. Our first lesson was that modern houses are designed from the inside. For we who had always lived in Georgian or Victorian houses this was a novel idea.” 

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

The strategy for Windward House was based on reducing energy consumption, excellent thermal envelope and avoiding the use of solid fuel heaters. Therefore, the house does not consume any energy from solid fuels: Ground Source Heat Pumps (GSHP), Air Source Heat Pumps (ASHP)s and Solar Thermal Panels provide the heating and hot water requirements. Electricity consumption is reduced by solar photovoltaic panels.

The main house has a GSHP from Ecoforest, a model which was designed to contain the latest advances in efficiency and economy. Also, the restored farmhouse has solar thermal panels fitted to the roof. The West Wing is an extensive green roof reducing rainwater runoff, and has been planted with native wildflowers to support local biodiversity.

The pool pavilion is served for heating and hot water by an ASHP and a separate ASHP warms the swimming pool water. The swimming pool is black which provides 4ºC advantage over the conventional blue pool and the cover on the pool is designed to act as a solar thermal transmitter. In addition, there is a 4.5kWp solar PV system on the roof of the pool pavilion. Lastly, natural ventilation is provided to mitigate overheating.

X