Stratford’s Tom Patterson Theatre Tops Out

The Tom Patterson Theatre, designed by Hariri Pontarini Architects for the Stratford Festival, marked a milestone in its construction with the placement of the final structural beam.

Theatre Entrance Rendering
Photo credit: Hariri Pontarini Architects

Tom Patterson theatre is a cultural and socially engaging space with facilities that offer enhanced research and development onsite. The new building has been cast to create what artistic director, Antoni Cimolino, and architect Siamak Hariri feel will be a principal theatre room.

“With the placing of this beam today, the bones of the building are complete,” said Cimolino. “What is now a shell can begin turning into a room: a place for creative imagination.”

Signed Beam
Photo credit: Hariri Pontarini Architects

According to Hariri, construction of the new theatre centre has made great strides and continues to progress on schedule and on budget. The architect spoke with confidence about the experience of creating a building in a tight-knit community, where his work can have a significant impact.

“The inspiration for the design of this new building came from the work that it will enable, and the environment that surrounds it,” said Festival executive director Anita Gaffney. “Architect Siamak Hariri brought us a stunning design that is taking shape before our eyes.”

Signing the Beam
Photo credit: Hariri Pontarini Architects

Originally constructed as a curling rink, the original Tom Patterson Theatre was approaching the end of its life. The design team created the new 77,564-square-foot structure with intentions to draw people to the City of Stratford to view the Festival.

From the outside, the building will glimmer like a jewel with a shimmering bronze veil that wraps the theatre in petals of warmth; meanwhile the interior’s curvilinear shape favours an eddy, and doubles as a waiting area.

The theatre was designed to overlook the banks of the Avon River while mirroring its alluring qualities. To further enhance the buildings natural setting, each of the centre’s main pods will be complemented by extensive gardens.

X