Valley Park Library, Hamilton, Ontario

Recently opened, Hamilton’s $12.2-million Valley Park Community Centre renovation and library addition is a 26,500 SF project designed by McCallum Sather. The library includes a central children’s area, maker space, green screen/media recording room, a private outdoor courtyard, lounge areas, study rooms and meeting facilities.

Adrian Ozimek – Photographer

Designed by mcCallumSather, the library targets a 60 per cent reduction in energy usage against a traditional building and a more than 65 per cent reduction in annual ongoing greenhouse gas emissions.

“Library and Recreation Centre design is one of our passions because these environments have such a social, economic and environmental impact within our communities,” says Drew Hauser, Director of Design & Business Development with mcCallumSather. “One of the most exciting ways in which libraries are evolving is how community spaces can be used as an educational tool to demonstrate sustainable design leadership. Public spaces, especially those focused on learning, should set an example for increasing sustainable practices in our communities.”

Adrian Ozimek – Photographer

Originally built 40 years ago, Valley Park was transformed from both a functional and sustainability perspective. The library held the ambitious goal to reduce GHG (greenhouse gas) emissions by 40 per cent, the highest carbon emission reduction target in the city to date.

“The design [of the library] targets a 60 per cent reduction in energy usage against a traditional building, and we expect more than 65 per cent reduction in annual ongoing greenhouse gas emissions,” said Mary Georgious, Senior Associate and Mechanical Engineering Lead with mcCallumSather. “We are very pleased with the environmental impact, the design and the functionality that our project team helped develop.”

Elements that helped achieve these targets include individually controlled variable refrigerant flow (VRF) systems with energy recovery, a new domestic water heating system with a recirculating pump, continuous low-level enclosed wall-fin type hydronic heating, modulating-condensing boilers for hot water, and solar panels. In addition to the ambitious GHG goals, the library addition is targeting LEED Gold.

Project Statistics
● Client Name: Hamilton Public Library
● Location: Hamilton, ON
● Area: 26,500 SF
● Construction Value: $12.2 million
● Timeline: Jul. 2017 – May 2022

Project Team
mcCallumSather – Architect
mcCallumSather – Sustainability
Oversight mcCallumSather – LEED Facilitation
WSP – Structural Engineering
WSP – Electrical Engineering
mcCallumSather – Mechanical Engineering
IBI Group – Civil/Landscape Engineering
mcCallumSather – Interior Design
Novita – Audio/Visual
CFMS West – Commissioning
WSP – Building Envelope
Hanscomb — Cost Consulting
Filer Engineering Ltd. – Mechanical Engineering (Recreation Centre)
NRG Consultants – Electrical (Recreation Centre)
Kalos Engineering – Structural (Recreation Centre)
Adrian Ozimek – Photographer

X