La Ville de Montreal reveals Espace Rivière design winner

La Ville de Montreal has announced Affleck de la Riva, Coarchitecture, LGT inc. and François Courville as the winners of the Espace Rivière design competition.

La Ville de Montreal has announced the winners of the Espace Rivière design competition. The multidisciplinary architecture competition asked participants to design a building that would house a library, cultural presentation spaces, community and recreational spaces, and an Accès Montréal office on the site of an existing library in the Rivière-des-Prairies neighbourhood of East Montreal. 


Affleck de la Riva, Coarchitecture, LGT inc. and François Courville’s winning design

“Architecture creates cultural landscapes that shift with cultures, transforming the territory through its multiple layers of occupation,” wrote the winning team in its submission. “These successive layers of occupation enrich our territories, revealing a fertile and constantly evolving ground. It is these riches that inspired the look of our project Espace Rivière, colline anthropique.” 

In the jury report, the competition jurors noted that the winning team proposed a landmark building featuring a physicality and an architectural form that are unique in the city, but blend in with the surroundings. It makes its mark in its urban setting while addressing the human scale by way of a large, colourful and lively square.

The jury also notes that the welcoming, versatile and bright interior spaces promote the use of the property by as many people as possible. The lobby area in particular stands out for its orange hues, its generous proportions and its playful character. The fluid and intuitive circulation, accessible terraces and framed views of the water add to the friendly experience that the new Espace Rivière offers the Rivière-des-Prairies community.

 

X