Jaypee Group Corporate Offices

ARCHITECT The ARCOP Group
LOCATION Noida, India

This new corporate headquarters for the Jaypee Group is to be erected on a 42,000-square-metre site within the new district of Noida, a rapidly developing city located near New Delhi in India. The new head office regroups within one facility and for the first time all of Jaypee Group’s subsidiaries and administrative activities that were previously scattered in different locations within the New Delhi region. Found within Jaypee Group’s structure are varied fields of activity from hydroelectric production and cement production to hotel and hospitality activities. One of the principal challenges was to create a functional, technologically modern facility, expressing each of the different subsidiaries within a unifying corporate identity while creating an identity rooted in the Indian cultural context.

The program was fixed at a 44,400-square-metre above-grade facility including space for 1,800 full-time workstations, two cafeterias, an auditorium, a library, and 1,200 below-grade parking spaces. The program also calls for the creation of a new shuttlebus route to facilitate employee access from New Delhi.

It was the client’s intent to instill in this facility’s expression a reflection of the leadership role that the Jaypee Group plays within India’s modern economic reality as well as the important social leadership the corporation adheres to with respect to employee well-being and cultural identity. The facility is designed to respect international standards of quality as well as the sustainable design principles as outlined by the India Green Building Council (LEED India).

The proposed concept uses the entire site to create a clearly defined contemplative garden in the Indian garden tradition. A protective wall, being the project’s primary security barrier, establishes the limits of the property, and once penetrated, reveals an oasis distinct from all the hustle and bustle of adjacent urban developments.

Six distinct volumes are expressed, representing the different corporate subsidiaries. An interior narrow street acts as the main circulation spine joining the volumes with elevators, staircases and bridges. This narrow street also gives access to all shared facilities. The central volume, containing the ceremonial entry into the complex crowned by the executive administrative offices, is set back from the other volumes, creating an exterior meeting space. A unifying roof above shields the building from the relentless sun, while reflective water bodies are introduced to cool this exterior plaza. Completing the project’s identity are exterior decorative and protective screens recalling traditional Indian geometric patterns.

The interweaving of passive and active technological solutions creates a project in which contemporary office standards are maintained while rooting the project’s character in local cultural traditions. High-tech elements are subsidiary to traditional building components of roof, structure and screens. The material palette of concrete, glass and stone is kept to a minimum to avoid all visual distractions in the reading of the project’s micro-environment qualities. Through the careful manipulation of scale and proportion, the proposed project’s monumental character is a continuation of the Indian tradition of significant building and urban design. This design creates a building that is rooted in history and is yet unmistakably contemporary, and one in which its distinct character and expression will not be overshadowed by future high-density urban developments.

GH: This is another building typology that rarely receives awards, but the design of this corporate headquarters is inspirational. The subtle screening of horizontal and vertical planes provide shade, but also acknowledge the local cultural context and culture.

JPL: This imposing project is a perfect example of masterfully produced corporate architecture. It pays homage to the Indian tradition by integrating elements such as overhanging roofs, stone lattice screens, and a series of inner courtyards. However, one is left desiring a more nuanced project, one that constitutes a true contribution to a country which has been able to absorb–and enrich–numerous great buildings over the centuries.

PR: This is a powerful example of how Canadian architects can have a positive impact globally. The project is very thorough in its site plan, massing, shading, details and artistry, but it’s also intensively practical. Its tectonic language and sustainability are handled very differently because of its context, especially with respect to light and energy, and it shows a lot of dexterity and rigour.

Client Jayprakash Associates Pvt. Ltd.
Architect Team Montreal–Ramesh Khosla, Edward Hercun, Javier Martinez, Emmanuel Peyrot des Gachons. New Delhi–Sanjay Singh, G. Sanglian, Ramu Nagabathini, Abhishek Jain.
Structural Frishcmann Prabhu India Pvt. Ltd.
Mechanical/Electrical Dupras Ledoux Ingnieurs & Sunil Nayyar Consultants Pvt. Ltd.
Landscape The ARCOP Group & DesignCell Studio
Interiors The ARCOP Group
Contractor Bhayana Builders Pvt. Ltd.
Facilities ATN Consultants
Area 44,400 m2
Budget $640 M
Completion 2010

X