Canadian Architect

Feature

Tula House

May 1, 2014
by Canadian Architect

PROJECT Tula House, Quadra Island, British Columbia
ARCHITECT Patkau Architects
PHOTOS James Dow/Patkau Architects

Perched 44 feet above the Pacific Ocean on a remote island, the Tula House reflects the casual irregularity of the site’s rock ledges, beach and forest in both its geometric and spatial order.

The topography of the site is highly irregular; the prospects diverse. Views to the east stretch over the open water and islands of the Strait of Georgia to the mountain ranges on the mainland of British Columbia. Views to the south overlook a small tidal basin. Moss-covered basalt hills are interspersed among treed expanses and richly vegetated crevices, valleys and swales. Stands of red alder and big-leafed maple enliven the predominantly dark Douglas fir forest. The shoreline below the house is littered with the flotsam and jetsam of the ocean where logs and rocks have been tossed around by the tides and storms like a child’s game of pickup sticks. One site is actually many sites.

The house cultivates a sense of dwelling with and within such diversity. Low rock walls edge a gravel approach to the house. A loose arrangement of concrete walls, clad in staggered fibre-cement panels, begins to describe space. These panels are black in colour. From a distance, the house visually recedes into the dark forest. The roof, planted in moss and native groundcovers, appears from above to be continuous with the surrounding ground plane.

Groundwater flows continuously through the site where it is captured momentarily within an entry courtyard. The ground plane of the courtyard and interior floor of the house are large shard-like concrete plates. Within the house, spaces are defined by a series of slowly unfolding concrete walls that channel the flow of space through to ocean views. This primary flow is diverted in passage by eddies of secondary space which branch off, separating and focusing moments of diversity in the site: the small tidal basin off the kitchen nook, a ledge of moss-covered rock in the bedrooms, a view back from the court to a swath of deciduous trees.

A steel-framed roof mirrors the order of concrete walls and floor plates. Narrow skylights project lines of light at oblique angles through space. At the cliff edge, the solidity of concrete floors is left behind. A steel-framed wooden deck is cantilevered into the air. While an uninterrupted expanse of glass takes in distant sublime views of the Strait, glazed apertures in the floor of the living room deck open vertiginously to the textures and sensual immediacy of beach and ocean below. Millwork elements float freely within the spaces like the flotsam and jetsam on the beach. 

Jury Here is a spectacular house for a spectacular site. The jury admired the lightness of the structure on the land and the architect’s sure hand in all aspects of the design and execution. Against the open views and overhanging floors, seaside sensory connections are established with groundwater streams and moss-covered rocks landside. Light is brought inside to create an atmosphere of repose, punctuated with dramatic moments. This house stands in dynamic harmony with nature. CA

Client Eric Peterson and Christina Munck | Architect Team John Patkau, Patricia Patkau, David Shone, Mike Green, Dimitri Koubatis, Greg Boothroyd, James Eidse, Marc Holland, Tony Mah, Henry Murdock, Ben Raimes, Thomas Schroeder, Craig Simms, Tony Wai | Structural Peterson Galloway Ltd. | Mechanical Hirschfield Williams Timmins | Contractor John Toelle Construction Ltd. | Area 4,500 ft2 | Budget withheld | Completion August 2012




Canadian Architect

Canadian Architect

Canadian Architect is a magazine for architects and related professionals practicing in Canada. Canada's only monthly design publication, Canadian Architect has been in continuous publication since 1955.
All posts by

Print this page

Related Posts







Have your say:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*