Canadian Architect

Feature

Parallelogram House

Governor General's Medal in Architecture: 5468796

May 28, 2018
by Canadian Architect

Designed for a family of four, the Parallelogram House is located in East St. Paul, a bedroom community just north of Winnipeg. Situated on a typical suburban street, the home stands in quiet and refined contrast to its stucco-clad neighbours. It is characterized by an unorthodox form and unexpected materials that are at once inconspicuous and yet architecturally significant.

Since the neighbourhood was developed 30 years ago, the property has not been touched. It is a remnant site beside a thick stand of existing trees with a public walking and cycling trail beyond. The clients were drawn to the potential of the site as a generous and shaded outdoor sanctuary and a tranquil clearing where they could settle their family and build campfires with their children.Parallelogram House, 5468796

While the clients desired a bungalow, they also wanted to ensure that all the rooms had views of the front or backyard. Based on the lot size, setbacks, and the frontage requirements, the program could only fit within a two-storey volume. By skewing of the floor plan into a parallelogram, the window area was increased by almost 1.5 times without increasing the footprint. This strategy opened the home to a panoramic view of the tree preserve and welcomed the southern exposure into the site and home.Parallelogram House, 5468796

On the exterior, the house is clad in naturally stained wood siding that wraps onto the underside of the roof overhang above. The overhang covers open patios and a screened porch, supported by a series of u-shaped Cor-Ten plate steel columns. These columns extend the rich texture and long shadows of the surrounding trees and serve to screen private rooms. Together, the dark palette of wood and steel ground this quiet residence into its surrounding landscape.Parallelogram House, 5468796

Inside, high ceilings and an open plan define the main living space. The plan flows around a freestanding utility box which contains the kitchen pantry as well as a walk-in closet and bathroom. The wood-clad box grows upwards from the floor and helps define the spaces around it. A simple and muted palette emphasizes the interior volumes with a sequence of light wells and skylights that draw daylight from the main floor all the way down to the basement. The bedroom wing is separated from the living space by a white steel screen that extends the geometry and function of the exterior columns into and throughout the house.Parallelogram House, 5468796

Jury: At once radical and subtle, Parallelogram House experiments with the context of ordinary suburban architecture. Its diagonal facades front and back afford more expansive and yet more private view lines than the ubiquitous and non-private in-line siting of houses in residential neighbourhoods. Its use of steel fins provides a provocative alternative both in material and form to the predictable and banal materials that are more common to the programme. This is domestic architecture that challenges its paradigm, and yet with its single-story height and earth-toned façade, it maintains a low profile.


Résidence parallélogramme

Conçue pour une famille de quatre personnes, la résidence parallélogramme est située sur une rue typique de Saint-Paul Est, une banlieue-dortoir au nord de Winnipeg. La maison contraste avec ses voisines revêtues de stuc par sa discrétion et son raffinement. Elle se caractérise par sa forme originale et l’utilisation de matériaux inhabituels qui sont parfois peu visibles, mais qui ont tout de même une importance architecturale.

Depuis que le quartier s’est développé, il y a 30 ans, le terrain était resté intouché, à proximité d’un épais bouquet d’arbres, d’un sentier pédestre et d’une piste cyclable. Les clients ont été attirés par le potentiel du site qu’ils voyaient comme un sanctuaire extérieur généreux et ombragé et un endroit tranquille où ils pourraient établir leur famille et faire des feux de camp avec leurs enfants.Parallelogram House, 5468796

Ils désiraient un bungalow, mais ils voulaient aussi que toutes les pièces donnent sur l’avant ou sur la cour arrière. En tenant compte des dimensions du terrain, des marges de recul et des exigences relatives aux façades, le programme ne pouvait fonctionner que dans un volume de deux étages. En donnant au plan d’étage la forme d’un parallélogramme, il a été possible d’augmenter d’une fois et demie la superficie des fenêtres sans augmenter l’empreinte au sol. Cette stratégie a permis d’orienter la maison vers le sud et d’offrir à ses occupants une vue panoramique sur le boisé.

À l’extérieur, un parement en bois de teinte naturelle recouvre la maison et le dessous du débord de toit. Le débord de toit surplombe les terrasses ouvertes et une véranda avec moustiquaire et il est soutenu par une série de colonnes en U en plaques d’acier Corten. Ces colonnes prolongent la riche texture et les longues ombres des arbres environnants et servent d’écran aux pièces privées. La palette foncée de bois et d’acier ancre cette résidence intimiste dans le paysage qui l’entoure.Parallelogram House, 5468796

À l’intérieur, les hauts plafonds et le plan ouvert définissent les principaux espaces de vie. Le plan s’articule autour d’un îlot de service séparé qui contient le comptoir de cuisine ainsi qu’une pièce-penderie et une salle de bains. L’îlot revêtu de bois s’étend en longueur et définit les espaces qui l’entourent. Une palette simple et discrète met l’accent sur les volumes intérieurs avec une séquence de puits de lumière et de lucarnes qui apportent la lumière du jour du rez-de-chaussée jusqu’au sous-sol. L’aile des chambres est séparée des espaces de vie par un écran d’acier blanc qui prolonge la géométrie et la fonction des colonnes extérieures dans toute la maison.


Parallelogram House | CREDITS: CLIENT Nolan Ploegman | ARCHITECT TEAM Sasa Radulovic, Johanna Hurme, Colin Neufeld, Apollinaire Au, Pablo Batista, Ken Borton, Jordy Craddock, Aynslee Hurdal, Caroline Inglis, Kelsey McMahon, Shannon Wiebe, Sharon Ackerman, Mandy Aldcorn, Sarah Almaki, Ben Greenwood, Andriy Ivanytskyy, Jeff Kachkan, Trent Thompson | STRUCTURAL Hanuschak Consultants Inc. | LANDSCAPE Scatliff + Miller + Murray | CONTRACTOR Concord Projects | AREA 2,700 ft2 + garage + full basement | BUDGET Withheld | COMPLETION August 2014


Print this page

Related Posts







Have your say:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*