Canadian Architect

Feature

Maison de la littérature

May 15, 2018
by Canadian Architect

Given the significant programming requirements and the difficult and somewhat hidden access to the main spaces of Wesley Temple, designers Chevalier Morales Architectes felt it was appropriate to move part of the program into a new annex outside the church space to create more walking areas and an increased sense of freedom. This strategy facilitated some of the work and provided a more effective layout for some of the spaces. It also helped declutter Wesley Temple, a heritage building, allowing the architects to preserve and restore the original spatiality of the overall structure.Maison de la Littérature, Chevalier Morales, Governor General's Medals in Architecture

The partly transparent and strangely familiar shape of this new annex gives an open, contemporary feel to the Institut Canadien de Québec, the main entrance of which is now accessed naturally from the bottom of the sloping Chaussée des Écossais where it intersects with Rue St-Stanislas. The institution’s interior layout provides greater access via the main door of the temple as well as the parking lot that also leads into the annex. These various access options all converge on the large opening in the floor and the hanging light fixture at the heart of the building, connecting the café, two exhibition areas, and the library collections.

This extension, which in its dialectic relationship with the original temple brings the institution fully into the 21st century with its e-books and Twitter poems, houses the main creative spaces in the upper levels. The idea of putting the creative spaces outside the temple while maintaining a close connection to it seemed symbolically appropriate. Slightly detached, its impressive views of the river and the old city offer a greater sense of freedom.Maison de la Littérature, Chevalier Morales, Governor General's Medals in Architecture

The insertion approach used for the new annex is aimed primarily at showcasing, complementing and preserving the heritage value of the existing building. The extension emerges as a strong symbol of the redeveloped heritage space and avoids altering the architectural composition of the existing structure. Placing the new program in the annex (originally planned for inside Wesley Temple) meant that no major changes had to be made to the existing stone envelope. The project also included a significant restoration component for the building’s masonry and English gothic church windows.

The glass annex establishes a material and formal dialogue with the existing stone building. The quality of its materials, its transparency, and simplicity of detail serve to reveal and showcase the existing structure. The extension’s simple and controlled skin does not compete with the richness and quality of the adjacent historic details and masonry assembly, creating a dialogue between the past and present of the historic neighbourhood of Old Quebec City.Maison de la Littérature, Chevalier Morales, Governor General's Medals in Architecture

Jury: This transformation of and addition to a historic church into a literary cultural centre provides a complex spatial experience that engages with the past while imbuing the building with a new present-day relevance. By finishing everything uniformly in white, the structure of the historic architectural elements is brought forward. Against that structure, there is a play between the original and the new interventions. The plan of the new annex organizes the more cellular elements of the programme, freeing the space of the original church to be a more fluid interconnection of open spaces. The jury carefully deliberated over the radical approach taken to the historic church; the final structure evokes rather than restores the past. However, this re-invention offers a new spatial identity for an abandoned church.


Maison de la Littérature

Étant donné l’importance des exigences programmatiques et l’accès difficile et peu évident aux espaces principaux du temple Wesley, il nous est apparu nécessaire, dans l’esprit d’offrir une multitude de parcours déambulatoires dégageant un fort sentiment de liberté, de déplacer une partie du programme dans une nouvelle annexe située en dehors des espaces du temple. Cette stratégie, en plus de faciliter certains travaux ainsi que l’aménagement plus efficace de certains espaces, aura permis entre autres choses de désencombrer le temple Wesley, un édifice patrimonial, et de nous assurer de conserver, voire même de restaurer, la spatialité originelle de l’ensemble.

En partie transparente et ayant des proportions étrangement familières, cette nouvelle annexe permet donc dans un premier temps d’offrir un visage ouvert et contemporain à l’Institut Canadien dont l’accès principal se fait maintenant de manière naturelle au bas de la pente de la chaussée des Écossais et dans l’axe de la rue St-Stanislas. À noter également que la disposition du programme à l’intérieur de l’institution permet de maintenir un grand nombre d’accès, notamment par la porte principale du temple ou encore par le stationnement à partir duquel on pénètre à nouveau dans l’annexe. Tous ces accès convergent par ailleurs vers la grande ouverture dans le plancher et le chandelier mobile, lesquels constituent le cœur de l’ensemble en reliant le bistro, les deux expositions et les collections.Maison de la Littérature, Chevalier Morales, Governor General's Medals in Architecture

Cet ajout qui, dans son rapport dialectique au temple d’origine fait entrer l’institution de plein pied dans le 21e siècle à l’ère des livres numériques et des poèmes sur Twitter abrite, dans ses étages supérieurs les principaux espaces voués à la création. D’un point de vue symbolique, l’idée de placer les espaces de création en dehors du temple tout en maintenant un rapport étroit avec celui-ci nous est apparue appropriée. En offrant une certaine distanciation, des vues imprenables sur le fleuve et la vielle ville, un sentiment plus grand de liberté en découle.Maison de la Littérature, Chevalier Morales, Governor General's Medals in Architecture

L’approche d’insertion préconisée pour la nouvelle annexe était principalement de mettre en valeur, de complémenter et de préserver la valeur patrimoniale de l’édifice existant. L’annexe se révèle comme le signal fort d’une importante remise en valeur patrimoniale et permet surtout d’éviter l’altération de la composition architecturale de l’édifice existant. Le nouveau programme localisé dans l’annexe (originalement prévu à l’intérieur du temple Wesley) évite les modifications importantes à l’enveloppe de pierre existante. Le projet propose un important volet de restauration de la maçonnerie et de la fenestration d’inspiration gothique anglaise de l’édifice.Maison de la Littérature, Chevalier Morales, Governor General's Medals in Architecture

L’annexe de verre établit un dialogue matériel et formel avec l’édifice de pierre existant. L’annexe, par la grande qualité de ses matériaux, sa transparence et sa simplicité de détail révèle et met en valeur l’édifice existant. La peau de l’annexe se veut résolument simple et bien contrôlée, elle ne rivalise pas avec la richesse et la grande qualité des détails et des assemblages de maçonnerie historique adjacents. Un dialogue entre l’histoire et le présent de l’arrondissement historique du Vieux-Québec se dévoile.


CLIENT Ville de Québec | ARCHITECT TEAM Stephan Chevalier, Sergio Morales, Alexandre Massé, Julie Rondeau, Simon Barrette, Christine Giguère | STRUCTURAL EMS Ingénierie Inc. | MECHANICAL/ELECTRICAL Stantec | LANDSCAPE Ville de Québec | INTERIORS Chevalier Morales Architectes | CONTRACTOR L’Intendant | SCENOGRAPHY EQUIPMENT Trizart Alliance | SCENOGRAPHY Luc Plamondon | ACOUSTICS Octave Acoustique Inc. | AREA 1,919 m2 | BUDGET $11.8 M | COMPLETION Spring 2015

Photos by Doublespace Photography.



Print this page

Related Posts







Have your say:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*