Canadian Architect

Feature

Two Hulls House

May 16, 2018
by Canadian Architect

Designed by Mackay-Lyons Sweetapple Architects, Two Hulls House is situated in a glaciated, coastal landscape with a cool maritime climate. The site’s geological make-up consists of granite bedrock and boulder till, creating pristine white-sand beaches and turquoise waters. Two pavilions float above the shoreline like two ship’s hulls resting on cradles for the winter, forming protected outdoor spaces between and underneath them. Like a pair of binoculars, Two Hulls House acts as a landscape-viewing instrument, effortlessly framing the environment. A concrete seawall on the foreshore protects the house from rogue waves. Two Hulls House touches the land lightly, resting on concrete fins, to have a minimal impact on the fragile land and flora.Mackay-Lyons Sweetapple Architects, Two Hulls House

This is a permanent home for a family of four, consisting of a day pavilion and a night pavilion. One approaches the understated, abstract public façade on the land side, then proceeds through the foyer, turning right to the sleeping pavilion or left into the living pavilion. Lantern-like outdoor porches dematerialize the two main forms on the ocean ends and glow from within at night. Inside the great room is a floating hearth 7.3-metres-long, the focal point of this space.Mackay-Lyons Sweetapple Architects, Two Hulls House

This is a steel-frame structure, comprising a bridge truss with a board-and-batten cedar skin. The white endoskeleton of Two Hulls House resists both gravity loads and wind uplift. The 9.8-metre cantilevers and the concrete fin foundations invite the ocean to pass under without damaging the hulls above. The fenestration of the “binocular” ends takes the form of minimalist curtain-wall glazing with structural silicone, while the side elevations contain storefront glazing. The geothermal heating system, with its concrete thermal-mass floors, harvests heat from the sun. This is a carefully crafted, durable building, that responds to its demanding climate to achieve a long life and elegantly reference the maritime heritage of its place.

Mackay-Lyons Sweetapple Architects, Two Hulls House

Photo by James Brittain.

Jury: Drawing vernacular references into a form evocative of two bridges cantilevered over the water, the Two Hull House generates a dramatic presence on the landscape. In abstracting the forms of the ships that once helped build up the region, the architect has infused the house with an intriguing ghost-like quality and a strong sense of place. Inside, the architecture and ocean are in dialogue, with a fenestration pattern that offers a variety of views that are distinctively different from the generic linear ocean views of most waterfront houses. The hooded decks give a sense of comfort and shelter in a harsh climate, even as they literally bring the inhabitants closer to the ocean.


La maison aux deux coques

La maison aux deux coques est située dans un paysage glaciaire et côtier au climat maritime frais. La géologie du terrain se compose d’un substrat granitique et de till rocheux, ce qui crée des plages vierges de sable blanc et des eaux turquoise. Les deux pavillons flottent au-dessus du rivage comme deux coques de bateaux déposées sur leurs bers pour l’hiver, ce qui crée des espaces extérieurs protégés entre et sous les pavillons. La maison ressemble à des jumelles qui cadrent le paysage et permettent de l’observer aisément. Une digue de béton sur l’estran la protège contre les vagues scélérates. La maison touche légèrement le sol et repose sur des assises en béton pour exercer un impact minimal sur la terre et la flore fragiles.Mackay-Lyons Sweetapple Architects, Two Hulls House

Une famille de quatre personnes y habite en permanence. La maison comprend un pavillon de jour et un de nuit. On s’approche de la façade abstraite et discrète du côté terre, puis on pénètre dans le foyer où l’on peut tourner à droite vers le pavillon de nuit ou à gauche vers le pavillon de jour. Des porches extérieurs qui ressemblent à des lanternes dématérialisent les deux formes principales du côté de l’océan et brillent de l’intérieur pendant la nuit. À l’intérieur de la grande pièce, on trouve un foyer flottant de 7,3 mètres de longueur, le point central de cet espace.

La maison est faite d’une structure en acier, qui comprend un pont à treillis revêtu d’un parement en cèdre avec couvre-joints. L’endosquelette blanc résiste aux charges de gravité et au soulèvement sous l’action du vent. Les porte-à-faux de 9,8 mètres et les fondations de béton laissent passer l’océan au-dessous sans endommager les pavillons. La fenestration des extrémités des « jumelles » prend la forme d’un mur rideau vitré avec silicone structural, alors que les élévations latérales comprennent des vitrines commerciales. Les planchers de béton chauffés par géothermie agissent comme des masses thermiques et absorbent la chaleur du soleil. C’est un bâtiment réalisé avec soin, qui est adapté à son climat rigoureux pour être durable et qui fait élégamment référence au patrimoine maritime du lieu.


CREDITS: Client Sylvia and Marcelo Nicolela | Architect Team Brian MacKay-Lyons FRAIC, Kevin Reid, Talbot Sweetapple MRAIC, David Bourque, Omar Gandhi MRAIC, Sawa Rostkowska, Jordan Rice | Structural : Campbell Comeau Engineering Ltd. | Landscape Cornelia Hahn Oberlander | Interiors Ihor Pona and Pin/Taylor Architects | Contractor Delmar Construction Ltd. | Area 2,750 sq. ft. | Budget withheld | Completion August 2011.

Photos by Greg Richardson except where indicated otherwise.



Print this page

Related Posts







Have your say:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*