Canadian Architect

Feature

Casey House

May 11, 2018
by Canadian Architect

Ten years in the making, the renovation and extension of Casey House, a specialized healthcare facility for individuals with HIV/AIDS, develops a new prototype for hospitals. The facility meets the needs of patients and healthcare providers in a setting designed to evoke the experience and comforts of home. With 14 new inpatient rooms and new Day Health Program servicing a roster of 200 registered clients, the 5,481-square-metre addition brings much-needed space and modernized amenities to augment and renovate the heritage-designated Victorian mansion. The new structure embraces the existing building, preserving its qualities and organizing the day-to-day user experience around a landscaped courtyard.Casey House, Hariri Pontarini, Governor General's Medals in Architecture

An embrace emerged as a unifying theme to create a comfortable, home-like user experience, and an atmosphere of warmth, intimacy, comfort, privacy, connectivity, and solidity. Similarly, the language of the quilt, a symbolic expression of the battle against HIV/AIDS, was a source of inspiration for the design.

The architecture is a physical manifestation of the embrace in both the vertical and horizontal planes. The extension reaches over and around the restored Victorian mansion, while the new addition, with its robust, textured exterior, surrounds the central courtyard. Beautifully landscaped and alive, the courtyard is visible from every corridor and in-patient room.Casey House, Hariri Pontarini, Governor General's Medals in Architecture

As one of the original mansions built along Jarvis Street, the retention of the existing 1875 building (known colloquially as the “Grey Lady”) maintains the original character of the street, while the addition introduces a dignified juxtaposition of the old and new.

The façade, consisting of a palette of various brick, heavily tinted mirrored glass, and crust-faced limestone, is highly particularized and rich and becomes the architectural manifestation of the quilt. A garden in front, for delight and contemplation, is surrounded by a beech hedge for intimacy and privacy.

Once inside, the experience is about the engagement of the old and new and the organization, or the embrace, around the courtyard, which is the ever-present symbol of life-affirming green, water, and light (trees, fountain, and sunlight). Emphasizing the relationship between the old and new, the heritage building’s brick remains exposed in the Living Room. This central gathering space, featuring a two-storey atrium, is anchored by a full-height fireplace crafted from Algonquin Limestone. A bridge connects the heritage and new spaces on the second floor with long views stretching from end to end.Casey House, Hariri Pontarini, Governor General's Medals in Architecture

The courtyard allows direct sunlight into the core of the building on all floors. Given the private nature of the facility, it provides protected outdoor space for users, as well as transparency and clear sightlines across the project.

The design integrates sustainable features inherently related to the clients’ health and wellbeing. Green spaces, high-efficiency tinted glass, cross-ventilation via the courtyard and operable windows, bike racks, rainwater collection cisterns, and locally sourced and reclaimed materials also add to the sustainability profile of the project.Casey House, Hariri Pontarini, Governor General's Medals in Architecture

Jury: While carefully restoring the original century-old house, the expansion offers comfort, light and beauty to a population that has historically been underserved. The intimacy of the plan and the rich materiality turns the idea of a clinical environment on its head. The material palette is extensive and the discrete formal elements are many, but are handled with exceptional rigour and care, thereby transcending the ornate. The façade’s varied articulation and massing keep the new building in scale with the original building, as well as maintaining a harmonious ambiance and human scale for the workers, patients, residents and neighbours.


La Maison Casey

Échelonné sur dix ans, le projet de rénovation et d’agrandissement de la Maison Casey, un établissement de santé spécialisé pour les personnes atteintes du VIH/SIDA, offre un nouveau prototype pour les hôpitaux. L’installation répond aux besoins des patients et des prestataires de soins dans un milieu conçu pour évoquer l’expérience et le confort d’un domicile. Le nouvel édifice d’une superficie de 5 481 mètres carrés comprend 14 nouveaux lits pour patients hospitalisés et héberge le nouveau programme de soins de jour qui offre des services à quelque 200 clients inscrits. L’ajout de ces espaces dont la Maison Casey avait grand besoin s’accompagne de la modernisation et de la rénovation de la maison patrimoniale de style victorien. La nouvelle structure englobe le bâtiment existant tout en préservant ses qualités et en organisant l’expérience quotidienne des utilisateurs autour d’une cour intérieure paysagée.Casey House, Hariri Pontarini, Governor General's Medals in Architecture

L’inclusion apparaît comme un thème unificateur pour créer un sentiment de confort semblable à celui que l’on éprouve à la maison et une ambiance de chaleur, d’intimité, de confort, de relations humaines et de solidité. De la même façon, le langage de la courtepointe, une expression symbolique de la lutte contre le VIH/SIDA, a été une source d’inspiration pour le design.

L’architecture, tant dans son plan vertical qu’horizontal, est une manifestation physique de l’inclusion. L’agrandissement se déploie au-dessus et autour de la maison victorienne restaurée et le nouvel édifice, avec son extérieur robuste et texturé, entoure la cour intérieure centrale. Toutes les chambres et tous les corridors offrent une vue sur cette cour joliment aménagée.

La conservation de la maison originale de la rue Jarvis construite en 1875 (que l’on appelle familièrement la « Grey Lady ») maintient le caractère original de cette rue, alors que l’ajout apporte une juxtaposition raffinée de l’ancien et du nouveau.

La façade, faite de diverses briques, de verre miroir de teinte foncée et de calcaire à surface rugueuse, est très détaillée et d’une palette de grande richesse. Elle devient la manifestation architecturale de la courtepointe. À l’avant, un jardin qui ravit et suscite la contemplation est entouré d’une haie de hêtres qui assure l’intimité.Casey House, Hariri Pontarini, Governor General's Medals in Architecture

La personne qui pénètre à l’intérieur du bâtiment ressent le dialogue entre l’ancien et le nouveau et l’organisation – elle éprouve un sentiment d’inclusion – autour de la cour intérieure qui est le symbole toujours présent de la verdure, de l’eau et de la lumière affirmant la vie (arbres, fontaines et lumière naturelle). Insistant sur la relation entre l’ancien et le nouveau, la brique du bâtiment patrimonial demeure apparente dans la salle de séjour. Ce lieu de rassemblement central, qui consiste en un atrium de deux étages, comprend un foyer pleine hauteur revêtu de pierre calcaire Algonquin. Un pont relie les espaces patrimoniaux aux nouveaux espaces au deuxième étage et offre des vues sur l’extérieur sur toute sa longueur.

La cour intérieure favorise la pénétration directe de la lumière du jour dans le cœur de bâtiment, à tous les étages. Vu le caractère privé de l’établissement, elle offre des espaces extérieurs protégés pour les utilisateurs tout en apportant de la transparence et des lignes visuelles dégagées dans tout le projet.

Le design intègre des éléments durables pour assurer la santé et le bien-être des clients. Les espaces verts, le verre teinté à haute efficacité, la ventilation croisée assurée par la cour intérieure et les fenêtres ouvrantes, les supports à bicyclettes, les citernes de collecte des eaux pluviales et les matériaux provenant de sources locales et de récupération ajoutent au caractère écologique du projet.


CREDITS: Client Casey House | Architect Team Siamak Hariri, FRAIC; Michael Boxer, Jeff Strauss, Edward Joseph, Howard Wong, Cara Kedzior, Andria Fong, Rico Law, John Cook | Structural Entuitive | Mechanical/Electrical WSP Canada | Landscape Mark Hartley Landscape Architect | Interiors Hariri Pontarini Architects & IBI Group | Contractor BIRd | Area 5,480 m2 | Budget $40M | Completion August 2017.

Photos by doublespace photography



Print this page

Related Posts







Have your say:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*