Canadian Architect

Feature

Borden Park Pavilion

Governor General's Medal in Architecture: gh3

May 22, 2018
by Canadian Architect

Awarded through a national design competition in 2011, the Borden Park Pavilion attempts to recall the history of Borden Park through the reintroduction of the playful qualities of its status as an amusement park in the early 20th century.

The scheme makes overtly manifest the iconic geometry of classical parks and pavilions in its pedestrian design, comprised of axial and curving paths that merge into circuses at key points. This notion is further carried out by the circular form of the amenity pavilion itself, which also engages in a formal relationship with the park’s other geometric structures from past and present, such as the carousel, bandshell and Ferris wheel. Adjacent to the pavilion, a series of entry courts and seating patios emerge as soft and hardscaped rings – a trajectory of the building form into the landscape, as well as an expansion of its visual and useable footprint.Borden Park Pavilion, gh3, Governor General's Medal in Architecture

Primary functions of the amenity pavilion are confined to the core, allowing a complete 360-degree promenade around the building perimeter to maximize year-round engagement with the park and landscape through a fully transparent exterior skin. This skin, when viewed from the exterior in daylight, is visually impermeable and highly reflective. In mirroring the immediate landscape in striking triangular facets, the building seems almost to dissolve into its idyllic surroundings, lending a fleeting, ephemeral quality to the experience of the pavilion while encouraging a sense of liveliness and interactivity through the device of the façade as a fun-house mirror. Play, as a key conceptual driver of the project, draws on the park’s historic tradition as a popular Sunday attraction for thousands of residents who gathered to picnic, enjoy concerts and ballgames, and partake in rides on roller coasters and carousels. Fittingly, the pavilion’s form and expressive timber truss structure evoke the playful qualities of children’s toy drums and merry-go-rounds.Borden Park Pavilion, gh3, Governor General's Medal in Architecture

Material simplicity and structural uniqueness result in a building of studied minimalism. A distinct architecture is achieved through a seamlessly integrated building façade comprised of a glulam Douglas fir structural frame and an SSG (structural silicone glazed) curtain wall incorporating sealed glazed units. Both structure and cladding are triangulated and faceted, which allows the expression of the structural grid and pattern on the building’s exterior. The resulting floor-to-ceiling glazing provides captivating panoramic views from the pavilion while blurring the boundary between interior and exterior space and intensifying the sense of connection to seasonal dynamics and to the park itself.Borden Park Pavilion, gh3, Governor General's Medal in Architecture

An integrated approach to environmental sustainability is evident in the choice of materials: wood, concrete, and glass were selected for their durability, permanence, and timelessness. The structural ambition of the design emphasizes the use of rough whitewashed laminated timbers, whose rich patina and spatial arrangement recall the iconic structures and materiality of the park’s history while foregrounding the sustainable character of the pavilion. The building’s remaining palette consists of simple materials that, in character, emphasize the surrounding landscape, and in quality, ensure a robust and enduring building.

Jury: The pavilion gifts its community with a simple and joyous reductive architectural form. The integration of mullions and support framework, the triangular glazing units, and the circle-within-a-circle plan work together to generate a singularly powerful presence within a city park. It is the abstraction that would one would see at the level of art, but with which people can actually engage and play. Its character shifts diurnally, becoming nearly invisible at times as its mirrored facades reflect the surrounding trees, and then transforming into a lantern at sundown. It is a refreshingly well-considered and carefully designed object of fascination within what is the usually neglected programme of park infrastructure.


Pavillon du parc Borden

Réalisé à l’issue d’un concours de design national en 2011, le pavillon du parc Borden tente de rappeler l’histoire de ce parc en réintroduisant les qualités ludiques que lui conférait son statut de parc d’attractions au début du 20e siècle.

Le schéma illustre ouvertement la géométrie iconique des parcs et pavillons classiques dans son design piétonnier formé de voies axiales et de courbes qui convergent dans des ronds-points à des endroits clés. La forme circulaire du pavillon renforce cette notion et s’engage dans une relation formelle avec les autres structures géométriques du parc, anciennes et nouvelles, comme le carrousel, l’abri d’orchestre et la grande roue. Adjacents au pavillon, des cours d’entrée et des terrasses avec sièges émergent comme des anneaux souples et en matériaux inertes – une trajectoire de la forme du bâtiment dans le paysage et une expansion de son empreinte visuelle et utilisable.Borden Park Pavilion, gh3, Governor General's Medal in Architecture

Les fonctions principales du pavillon sont confinées en son centre, ce qui permet d’aménager une promenade à 360 degrés au pourtour du bâtiment pour optimiser pendant toute l’année le lien avec le parc et le paysage par une enveloppe extérieure entièrement transparente. Cette enveloppe, lorsqu’on la regarde de l’extérieur à la lumière du jour, est visuellement imperméable et grandement réfléchissante. En reflétant le paysage immédiat dans de remarquables pans triangulaires, le bâtiment semble presque se dissoudre dans son milieu idyllique, prêtant une qualité fugitive et éphémère à l’expérience du pavillon tout en favorisant une certaine animation et une interactivité par la ruse de la façade qui agit comme un miroir déformant. Le jeu, comme principal moteur conceptuel du projet, s’appuie sur la tradition historique du parc qui était un lieu de divertissement populaire le dimanche pour les résidents qui s’y rendaient pour pique-niquer, écouter un concert, jouer à la balle et faire des tours dans les montagnes russes et les carrousels. La forme du pavillon et sa structure expressive en bois d’œuvre évoquent avec pertinence les qualités ludiques des tambours et des manèges avec lesquels jouaient les enfants.

La simplicité des matériaux et l’originalité de la structure confèrent au bâtiment un caractère minimaliste étudié. L’architecture se distingue par une façade intégrée harmonieusement et faite d’un cadre structural en lamellé-collé de douglas vert et d’un mur rideau en vitrage silicone structural (VSS) qui intègre les unités vitrées scellées. La structure et le parement sont triangulés et à facettes, ce qui permet l’expression d’un réseau et d’un modèle structuraux sur l’extérieur du bâtiment. Le vitrage du plancher au plafond qui en résulte offre des vues panoramiques fascinantes à partir du pavillon tout en estompant la frontière entre l’espace intérieur et extérieur et en intensifiant l’impression d’être en lien avec la dynamique saisonnière et le parc.Borden Park Pavilion, gh3, Governor General's Medal in Architecture

Le choix des matériaux illustre avec éloquence l’approche intégrée à la durabilité de l’environnement : le bois, le béton et le verre ont été choisis pour leur durabilité, leur permanence et leur intemporalité. L’ambition structurale du design utilise le bois lamellé brut blanchi, dont la riche patine et l’organisation spatiale rappellent les structures iconiques et la matérialité de l’histoire du parc tout en mettant en valeur le caractère durable du pavillon. Les autres matériaux du bâtiment sont des matériaux simples qui mettent l’accent sur le paysage environnant et qui assurent la solidité et la permanence du bâtiment.


CREDITS: Borden Park Pavilion | ARCHITECT gh3 | CLIENT City of Edmonton | ARCHITECT TEAM Pat Hanson, Diana Gerrard, Louise Clavin | STRUCTURAL Chernenko Engineering Ltd. | MECHANICAL Vital Engineering Corporation | ELECTRICAL A.B. Electrical Engineering Inc. | LANDSCAPE gh3 | CONTRACTOR Jen-Col Construction Ltd.| AREA 245 m2 | BUDGET $2.1 M | COMPLETION March 2014

Photography by Raymond Chow.



Print this page

Related Posts



1 Comment » for Borden Park Pavilion
  1. Brian Hierlihy says:

    Are there any projections for the annual bird kill?





Have your say:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*