Canadian Architect

Feature

Audain Art Museum

May 11, 2018
by Canadian Architect

The Audain Art Museum is a $38.9-millon private museum in Whistler, BC. The 5,214-square-metre building houses Michael Audain’s personal art collection, which traces a visual record of British Columbia from the late 18th century to the present. It encompasses one of the world’s finest collections of precolonial First Nation masks, a superb collection of Emily Carr paintings, and works by some of Canada’s most significant post-war artists. These include Jack Shadbolt, E. J. Hughes, and Gordon Smith, as well as works by internationally known contemporary artists such as Jeff Wall, Rodney Graham, Stan Douglas and others.Audain Art Museum, Patkau Architects

The design of the museum navigates three powerful determinants. First is the need to house both the permanent exhibition of Michael Audain’s collection and temporary exhibits of all kinds from across Canada and around the world. The second determinant is the beautiful but challenging site. The former municipal works yard, although endowed with areas of magnificent coniferous canopy, is located within the floodplain of Fitzsimmons Creek and in need of environmental reclamation. The third determinant is the enormous snowfall typical of Whistler, averaging nearly 4.5 metres annually.

The design responds to these determinants by projecting a volume of sequential public spaces and galleries into an existing void within the surrounding forest. It is elevated a full storey above the ground and crowned with a steep roof which defines a volume for administration and back-of-house support functions. The plan doubles as an integrated thermal strategy by using non-gallery zones as buffers between the demanding gallery environments and the exterior envelope.Audain Art Museum, Patkau Architects

Building form and siting work synergistically with existing trees to embrace a reclaimed forest meadow. Directly across Blackcomb Way is Whistler Village. A bridge at street level draws the public from Blackcomb Way over the floodplain and through the trees onto a protected and sky-lit porch overlooking the meadow. From there, visitors can either descend to the forest floor or enter the museum. Via the descent, visitors link to the site and the Whistler Cultural Connector, a public footpath binding the cultural institutions and parks of Whistler. When they enter the museum, visitors gather in a lobby and event space that frames a wide view of the forest. Visitors then follow a glazed walkway overlooking the meadow. Permanent collection galleries precede access to the temporary exhibition galleries.

The character of the building and interiors is deliberately restrained to provide a quiet, minimal backdrop to the art and the surrounding natural landscape. The simple form of the exterior is clad in an envelope of dark metal which recedes into the shadows of the surrounding forest. Where this envelope is opened – to provide access to the entry porch or views from the glazed walkway to the galleries – a luminous wood casing overlays the dark metal. Public spaces in the interior, which are visible from the exterior, continue this warm materiality. Gallery interiors in both the permanent and temporary exhibition areas are closed white volumes with minimal detail.Audain Art Museum, Patkau Architects

JURY: This is a structure that is, among other things, a total response to site conditions. The architects have taken exceptional care to position the building in deference to the exiting trees and over the seasonal flood plane, keeping the building’s footprint at a minimum. Inside, they have displayed a masterful control of artificial and natural light. Their mode of fragmenting the natural daylight at the covered entrance evokes the dappled light of the forest, and glazing along the circulation spaces brings in the actual forest light. The entrance bridge from the roadway and the stairway from the ground each invite visitors into the museum in almost story-like fashion. This building is both complex and serene, a masterpiece on every level.


Musée d’art Audain

Le Musée d’art Audain est un musée privé situé à Whistler (C.-B.). Le bâtiment de 5 214 mètres carrés abrite la collection d’art personnelle de Michael Audain, qui trace un portrait visuel de la Colombie-Britannique de la fin du 18e siècle à aujourd’hui. Le musée regroupe l’une des plus importantes collections au monde de masques des Premières Nations de l’époque précoloniale; une superbe collection de tableaux d’Emily Carr; ainsi que des œuvres de certains artistes de l’après-guerre du Canada, parmi lesquels Jack Shadbolt, E. J. Hughes et Gordon Smith, et d’artistes contemporains de réputation internationale, tels que Jeff Wall, Rodney Graham, Stan Douglas et bien d’autres.Audain Art Museum, Patkau Architects

Le design du musée répond à trois déterminants puissants. D’abord, il doit d’héberger l’exposition permanente de la collection de Michael Audain et des expositions temporaires de tous types provenant de la grandeur du Canada et d’ailleurs dans le monde. Ensuite, le site de grande beauté pose certains défis : l’ancien terrain de travaux publics de la municipalité est en partie boisé de conifères, mais il est situé dans la plaine inondable du ruisseau Fitzsimmons qui a besoin de réhabilitation environnementale. Enfin, il est situé dans une région réputée pour ses fortes précipitations de neige, Whistler en recevant près de 4,5 mètres par année.

Le design tient compte de tous ces facteurs. Un volume d’espaces publics séquentiels et de galeries s’étire pour pénétrer à l’intérieur de la forêt environnante. Le bâtiment s’élève d’un étage au-dessus du sol et il est couronné d’une toiture pentue qui définit le volume des espaces administratifs et techniques. Le plan fait aussi office de stratégie thermique intégrée, car il utilise les zones autres que les galeries comme tampons entre les galeries qui ont de plus grands besoins d’énergie et l’enveloppe extérieure.Audain Art Museum, Patkau Architects

La forme et l’emplacement du bâtiment sont en synergie avec la forêt existante et englobent un pré forestier réhabilité. Le village de Whistler est de l’autre côté du chemin Blackcomb. Les visiteurs arrivent par un pont piétonnier au niveau de la rue qui surplombe la plaine inondable et serpente à travers les arbres pour les amener du chemin Blackcomb jusqu’à un porche protégé jouissant de la lumière naturelle. À partir de là, ils peuvent descendre au niveau de la forêt ou pénétrer dans le musée. En descendant, les visiteurs ont accès au site et au Whistler Cultural Connector, une voie piétonne qui relie les institutions culturelles et les parcs de Whistler. Lorsqu’ils entrent dans le musée, les visiteurs se rassemblent dans un hall et espace événementiel qui donne sur la forêt. Ils suivent ensuite une allée vitrée qui donne sur le pré. Les galeries qui abritent la collection permanente précèdent les galeries d’expositions temporaires.Audain Art Museum, Patkau Architects

Le caractère du bâtiment et de ses espaces intérieurs est délibérément sobre pour offrir un environnement de calme et de sérénité, une toile de fond minimale pour l’art et le paysage naturel environnant. L’extérieur du bâtiment, de forme simple, est revêtu d’un parement en métal foncé qui s’estompe dans la pénombre de la forêt. Là où l’enveloppe du bâtiment est ouverte – pour donner l’accès au porche d’entrée ou aux vues de l’allée vitrée menant aux galeries – un revêtement de bois lumineux complète le métal foncé. Les espaces publics intérieurs, que l’on voit de l’extérieur, sont également revêtus de ces matériaux chaleureux. Les espaces intérieurs qui abritent les salles d’expositions permanentes et temporaires sont fermés et très sobres dans leurs détails.


CREDITS: CLIENT: Audain Art Museum | ARCHITECT TEAM: John Patkau, Patricia Patkau, David Shone, Mike Green, Marc Holland, Cam Koroluk, Dimitri Koubatis, Luke Stern, Peter Suter, Michael Thorpe, David Zeibin | STRUCTURAL Equilibrium Consulting Inc. | MECHANICAL/ELECTRICAL Integral Group | CIVIL Creus Engineering | LANDSCAPE Philips Farvaag Smallenberg | AUDIOVISUAL: MC Squared System Design Group | CODE LMDG | ENVELOPE Spratt Emanuel | FLOOD Kerr Wood Leidal | GEOTECHNICAL Geopacific | LIGHTING: Horton Lees Brogden | SNOW Mountain Resort Engineering | SPECIFICATIONS: Susan Morris Specifications | SURVEY Survey Services Ltd. | CONTRACTOR: Axiom Builders | AREA: 56,000 ft2 | BUDGET: Withheld | COMPLETION: Spring 2016

Photography by James Dow / Patkau Architects.



Print this page

Related Posts







Have your say:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*