Communication, Culture & Technology Building

ARCHITECT SAUCIER + PERROTTE ARCHITECTES

LOCATION MISSISSAUGA, ONTARIO

Located at the edge of the University of Toronto’s Mississauga campus, the new Communication, Culture & Technology Building (CCT) assumes the role of an interface. Organized along the principal faade, the building is closely bordered by a park on one side and a new courtyard garden on the other. Its main circulation creates a linear public space that provides a line of connection between the Student Centre and the library as well as between the landscape and the building’s public and educational spaces. CCT becomes a place of transition, adjacency and inhabitation all at once.

The glazed vertical surface of this connection acts as a thickened membrane which becomes a technological filter between the existing natural material of the forest and the tamed controlled environment of the building and its garden. At the level of the ground, the membrane is completely transparent; the line between exterior and interior disappears. The earth plane forms a continuous public room that slips into the building, flows through it toward the courtyard onto the landscaped roof of the garage and into the campus beyond.

Like the bark of the London Plane trees conserved on the site, the layers of landscape detach and lift, establishing a new topography from which grow both the building and its garden landscape. Nestled into this landscape are the building’s “mineral” public functions (the Multimedia Studio Theatre, the E-Gallery and the Image Bar), each with its own identity yet tied together by the new terrain. Continuous, interwoven strands of this topography lift and wind vertically through the structure, connecting spaces between the shifting program elements, which puncture the vertical faade membrane at its upper levels. This in-between space, occupied

Steve Christer: Shrouded in an exquisitely crafted glass veil, the principal internal environments, lobby and circulation spaces are invetively interwoven and filtered with visual fragments of the surrounding wood, lawn and campus court. A rightly controlled and precisely managed materiality ensures that the magic of this effect is both consistent and multifarious. CA

CLIENT THE INSITUTE OF COMMUNICATION AND CULTURE (CCI), UNIVERSITY OF TORONTO AT MISSISSAUGA

ARCHITECT TEAM GILLES SAUCIER, ANDRE PERROTTE, ALAIN DESFORGES, ANDREW BUTLER, THOMAS BALABAN, ANNA BENDIX, NATHALIE CLOUTIER, DOMINIQUE DUMAIS, ERIC DUPRAS, LOUIS-PHILLIPPE FRAPPIER, DARREL DE MATHIEU, CLAUDIO NUNEX, BENJAMIN RANKIN, PIERRE-ALEXANDRE RHEAUME, SAMANTHA SCHNIEDER

STRUCTURAL QUINN DRESSEL

MECHANICAL/ELECTRAL RYBKA, SMITH AND GINSLER

LANDSCAPE SAUCIER + PERROTTE ARCHITECTS

INTERIORS SAUCIER + PERROTTE ARCHITECTS

ACOUSTICS AERCOUSTICS ENGINEERING

CONTRACTOR ELLISDON

AREA 10,800 M2

BUDGET $34 M

COMPLETION SEPTEMBER 2004

X