Canadian Architect

Award of Merit Winner

Brewery at The Forks
5468796 Architecture


7-Brewery-The-Forks Part addition and part renovation, the Brewery at The Forks adds 2,000 square feet of new construction adjacent to a 1,750-square-foot space in Winnipeg’s historic Forks Market. Due to height and load limitations, the existing space in the former railway facilities (dating from the early 1900s) was unsuitable for use as a full-production craft brewery. These restrictions created the opportunity for a new form inspired by the area’s industrial past.

Site constraints necessitated a compact footprint, and the vertical breweries of the 1870s—organized to make efficient use of gravity—inspired a three-level distribution of functions. Malted grain stored in roof deck bins flows down to the second-floor brewery for crushing, before being transferred to the adjacent brewhouse for mashing and boiling. The final stage of production, fermentation, takes place in tall tanks on the ground floor, where brewmasters and the public sample the results.

The addition interlocks with the existing building at each level, and celebrates the industrial aesthetic of the site. Its corten steel skin provides support for the significant lateral loads that result from the structure’s high centre of gravity, while framing a series of level-straddling apertures that provide intriguing glimpses of the operations within. These slivers of view encourage passersby to step inside, see the whole process, and visit the tap room.

Jury Comments

Manon Asselin :: The formal solution proposed creates an iconic structure that coexists seamlessly with the original industrial typology while avoiding the obvious mimetic addition. It is playful and sculptural; an elegant solution derived from a quasi-machine aesthetic that creates a new harmonious ensemble.

Patricia Patkau :: The Brewery at the Forks has a handsome corten steel cladding to it. It provides a smart and empathetic addition to the old industrial building, while stacking its program in a way that relates to pre-industrial methods of gravity-fed brewing.

David Sisam :: The brewery’s expression reflects the historic industrial nature of the area, while its effort to engage the public is a catalyst for the area’s renewal. Programmatically it works—its vertical stacking is reminiscent of early gravity-fed breweries and establishes it as an iconic landmark. The corten steel fins are structural while allowing framed apertures in-between for viewing the process.

Architect

5468796 Architecture

Location

Winnipeg, Manitoba

Credits

CLIENT The Forks Renewal Corporation

ARCHITECT TEAM Johanna Hurme, Sasa Radulovic, Colin Neufeld, Pablo Batista, Jeff Kachkan, Apollo Au, Brandon Bergem, Caroline Inglis, Kelsey McMahon, Ken Borton, Jordy Craddock, Sean Radford, Renee Struthers, Shannon Wiebe, Yi Dahzong, Ben Greenwod, Trent Thompson, Eva Kiss, Stas Klaz

STRUCTURAL Lavergne Draward & Associates Inc.

AREA 1,750 ft² (renovation) + 2,000 ft² (addition)

BUDGET Witheld

STATUS Construction documents, completion expected 2018
Download Project Info PDF