Canadian Architect

Award of Merit Winner

New Central Library
DIALOG WITH SNØHETTA


7-New-Library Following a two-year process of community engagement, the design for Calgary’s new civic and cultural centre realizes the city’s vision for a technologically advanced downtown public space for innovation and research.

The landscape and architectural design embraces the city’s diverse urban culture and unique climate. The site, where downtown Calgary intersects with the East Village, is transformed into a terraced topography inspired by the nearby foothills; it is made to rise up and over the exiting Light Rail Transit (LRT) line that runs through it.

Like mini-amphitheatres, the resulting terraced seating areas will be used by the city and the library for informal events and as outdoor classrooms, while also providing the community with generous spaces for outdoor reading and pop-up performances. Plantings that reference the native landscape—including elms and aspens lining the plaza’s surrounding streets—draw Calgary’s mountains and plains into the cityscape.

Upon entering the library, visitors encounter a lobby awash with natural light. The eye is drawn up through the skylit atrium, where the library’s public program and circulation along the atrium’s perimeter are clearly visible. The latter acts as an intuitive wayfinding strategy from the main entrance and on each floor.

The library’s program is organized on a spectrum of “fun to serious” as visitors climb the building, starting with active public programs on the ground floor, and spiraling up to quieter, focused study areas on the third and fourth floors. This strategy accommodates the extra activity created by the LRT’s passage underneath the building.

The façade distributes clear and fritted glass to control desired daylight levels for the interior spaces. Dramatic, highly transparent zones attract public interest to activities inside, while closed areas house more focused study spaces. The facade’s geometric patterns are inspired by snowdrifts, creating a field of polygonal shapes that efficiently nest together and can easily approximate soft, natural transitions.

The building and its plaza serve as a mixing zone that reconnects the East Village and downtown, and restores the flow of downtown’s main pedestrian spine. The site where these two neighbourhoods meet is bifurcated by the path of the LRT line as it transitions from above- to below-grade. The lifted library, with an open entry at the heart of the site, allows for a visual and pedestrian connection between the two neighbourhoods. Framed by wood-clad arches that reference the Chinook arch cloud formations common to Alberta, the entry will open up a new outdoor civic space within the city. By re-imagining the streetscape as part of an aggregated public realm surrounding the library, this area will become an accessible, walkable and important civic space in the heart of Calgary.

One of the project’s most challenging technical considerations is the bridging of the LRT. A concrete structure approximately 160 metres in length encapsulates the LRT tracks where they exit the existing tunnel portal. The library building above spans across the 12.1-metre track width so that column loads are supported vertically, rather than resting on the encapsulation structure’s roof.

Jury Comments

MF: This project offers nice urban connections between the streets. The shape is driven by the curve of the rail line, which gives rationale to the plan and overall organization.

PH: From the inside, the reading of the structure against the façade creates visual interest. We had some concerns about whether the building could be more specific in its identity as belonging to Calgary.

JH: The interior atrium is an inviting, generous civic space, at a natural centre point within the eye-shaped volume. The strategy of concentrating interior and exterior circulation routes at this point is clear and completely appropriate in this context.

Architects

DIALOG (architect of record/prime consultant) with Snøhetta (design architect)

Location

Calgary, Alberta

Credits

CLIENT Calgary Municipal Land Corporation, Calgary Public Library and City of Calgary

ARCHITECT TEAM Snøhetta—Vanessa Kassabian, Anne-Rachel Schiffmann, Ben Matthews, Dennis Rijkhoff, Jeffrey Cheung, Justin Shea, Mathieu Lemieux-Blanchard, Mia Kang, Michelle Delk, Samuel Brissette. DIALOG—Rob Adamson, Janice Liebe, Alan Collyer, David Maksymec, John Lyons, Antonio Gómez-Palacio, John Do, Don Buschert, Chris Heinaranta, Erin Parchoma, Matt Jordan, Wayne Yarjau, Mark Wallace, Tim McGinn, Matt Parkes, Trevor Cleall, Adam Howes.

PROJECT MANAGEMENT MHPM Project Managers

STRUCTURAL Entuitive

CIVIL Declan Corporation

MECHANICAL DIALOG

ELECTRICAL SMP Engineering

LANDSCAPE Snøhetta/DIALOG

INTERIORS Snøhetta

CONTRACTOR Stuart Olson

ACOUSTICS FFA Consultants in Acoustics and Noise Control Ltd.

IT/AV MCsquared System Design Group Inc.

SECURITY SMP Engineering

ENVELOPE Building Envelope Engineering Inc.

COST Hanscomb

GRAPHICS/WAYFINDING Snøhetta Design/Entro

AREA 240,000 ft²

BUDGET $245 M

COMPLETION 2018
Download Project Info PDF