Canadian Architect

News

Toronto Public Library’s Scarborough Civic Centre Branch opens


June 5, 2015
by Canadian Architect

The Scarborough Civic Centre Branch, the 100th for the Toronto Public Library, demonstrates what a library can be in the 21st century. Technologically adaptable, welcoming to an ever-growing and diverse population, and celebrating design, the branch transcends its primary role as a local community hub and acts as a point of pride for the city at large.

The library unfurls at the southern side of the Scarborough Civic Centre, an icon of soaring white shapes designed in 1973 by Moriyama & Teshima. Like the juxtaposition of the sheer cliffs and horizontal shoreline of the nearby Scarborough Bluffs, the new structure contrasts the Civic Centre’s vertical faces with its low, sprawling roof bands.

Designed by a team comprised of LGA Architectural Partners, Phillip H. Carter Architect and Scott Torrance Landscape Architect, the project was conceived to create a green respite within the immediate heavily urban context. Four roofs, each a ribbon-like band and planted with local vegetation, will, once rooted, be stirring to both passersby from the street, and people within the library, who will see the ornamental grasses and plants through the building’s many clerestory windows. With much of the roof planted, the building replenishes the grassy hill it supplants.

The library’s strategic position at the south end of the Civic Centre further animates the surroundings by creating several distinct zones and connections. Near the library’s main entrance, slanting columns enliven a new plaza along Borough Drive. At the west end, a new urban garden graces the edge of a grand pedestrian walkway and creates a second front entrance to the Civic Centre. To the north, a gently sloped and planted ramp provides barrier-free access to the Civic Centre’s Albert Campbell Square (as well as a view over the lowest part of the roof structure). To the east, the building envelopes three existing oak trees, showcasing their slender grace through expansive windows, echoing their trunks with the interior columns. In the warmer months, the courtyard adjacent to the children’s area provides a furtive nook for young minds.

Much as the greenery will constantly change, the library itself will also be ever-evolving to suit the needs of the surrounding quickly densifying community. To ensure maximum flexibility (as well as barrier-free accessibility), the open-concept 14,500-square-foot branch rests all on one floor. All the tables and all the stacks are on wheels for easy reorganization. The raised podium floor has a grid of moveable electrical and data connections that can be rearranged as needed. Even the two separate rooms adjacent to the central hall — the innovation hub (with 3D printer) and the multi-purpose room — are portioned with glass walls to allow for visual continuity. Although the stacks are currently arranged by age, they all ring a central gathering space and are in close proximity to one another. That way, serendipitous meetings can occur between different demographics, and the space can help bring the community closer together.

For more information, please visit http://lga-ap.com/project/libraries/tplscarborough.




Canadian Architect

Canadian Architect

Canadian Architect is a magazine for architects and related professionals practicing in Canada. Canada's only monthly design publication, Canadian Architect has been in continuous publication since 1955.
All posts by

Print this page


Related Posts



Have your say:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*