Canadian Architect

News

Halton McMaster Family Health Clinic opens in Burlington


February 12, 2015
by Canadian Architect

Located on the Joseph Brant Hospital campus, this new primary health-care teaching clinic for McMaster University’s Department of Family Medicine by Thier + Curran Architects is based on key goals of giving precedence to the quality of the patient experience, and attention to the quality of the staff working environment. The design reflects a modest budget, with strategic use of richer quality materials in high-profile locations, resulting in a clinic that is soothingly calm and decidedly non-institutional.

The lobby is a generous space with a backdrop wall of glass offering views of Lake Ontario. Waiting seating is divided into three smaller pods to make it less impersonal and more private and intimate. Pods are divided with wood-slat walls with varied botanical resin panels to convey openness while maintaining privacy. Two aquariums help further divide the space to break down its scale, offering a welcome distraction, especially for children. The reception desk has three stations, each physically offset and shielded for privacy with Japanese-inspired wood-slat screens. Each station features warm wood panelling, mosaic glass tile, and accent lighting. Multi-tonal green carpet planks have been laid in a herringbone pattern, lending a whimsical, welcoming and dynamic atmosphere to the space.

Patient exam rooms have been carefully designed for privacy and efficient ease of use by clinic staff. Built-in consult tables are oval-shaped to support clinician-patient dialogue and collaboration. Warm colours, mosaic tile and wall panels help soften and enrich these important spaces and ensure long-term durability. Soft, indirect lighting and bold, widely varied colours contribute to a calm and soothing environment with task lighting available when needed.

Private offices are minimized with all clinical staff sharing desks in an open team room designed to foster interdisciplinary and casual interaction, breaking down silo thinking. A large staff room occupies a prime corner area of the clinic with water views and ample space for staff to collaborate, interact and recharge in varied seating options. Direct access to a future outdoor garden will offer additional restorative and amenity space for staff. On the second floor, two generous education rooms facilitate training—an important component of this teaching clinic. A rooftop patio provides additional teaching and amenity space.

Circulation has been designed for clear and simple wayfinding that is reinforced by custom signage designed by the architects. Ample daylight is afforded by large skylights over the lobby and team room and by large expanses of windows. Patient privacy is maintained economically through the use of translucent vinyl films. The clinic’s high ceilings with indirect lighting expand tight spaces. 

The clinic features American black cherry wood doors throughout and a combination of sapele and cherry millwork and wall panels in select areas. Accent niches and shelves provide opportunities for art display. Zone doors allow the clinic to be scaled down in off hours for security and safety. Throughout, a broad palette of warm colours, finishes and lighting have been carefully selected to create a dynamic environment with the primary goal of deinstitutionalizing the space to create a positive experience for both staff and patients.

The project is targeting LEED Silver certification.

For more information, please visit www.tcarch.ca/projects.php?projectID=170.


halton mcmaster family health clinic. photo by tom arban.
halton mcmaster family health clinic. photo by tom arban.


Canadian Architect

Canadian Architect

Canadian Architect is a magazine for architects and related professionals practicing in Canada. Canada's only monthly design publication, Canadian Architect has been in continuous publication since 1955.
All posts by

Print this page

Related Posts



Have your say:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*