ACDF Architecture unveils a new residential building in Montreal

ACDF Architecture has unveiled Vivre, a former railyard and industrial sector remodeled into a 225-unit residential building, in Montreal’s Outremont neighborhood.

Photo credit: Adrien Williams

The firm was commissioned to design the 8-story apartment complex to help set a new tone for the neighbourhood, and to contribute to a new residential community emerging around the new campus of Université de Montréal.

Vivre is one of the first structures to be built along Thérèse Lavoie-Roux Street, paved across the old train yard and tracks to connect the neighbourhood with the new campus, as well as to Montreal’s Park Avenue.  

Photo credit: Adrien Williams

“We began by focusing on coherency in requalifying the industrial zone to ensure that we wouldn’t leave the district’s history and spirit behind, while finding ways to celebrate its industrial soul,” says ACDF President, Maxime-Alexis Frappier. “That required a very different design approach from our projects in other parts of the city. We wanted to be certain that the building would fit comfortably into its unique context.”

ACDF adopted the industrial footprint of the district’s historic buildings, typically designed as concrete structural grids, filled in with brick and glass according to their functional needs. In taking that approach, ACDF embarked on a contemporary reinterpretation inspired by the industrial language of the building’s surroundings.

Photo credit: Adrien Williams

Vivre took form as an exposed concrete grid, but using a prefabricated three-panel system custom designed by ACDF. Bricks and windows filled in the grid’s north and south facades, and the panel system facilitated the process of pulling out a series of triangular-shaped balconies from the con­crete grid.

“The integration of balconies in the architectural composition of a residential building is always a great challenge and even more in the case of this project since we wanted to create a building imbued with the industrial architectural language of the neighboring buildings,” says Frappier.

The horizontal portion of each balcony attaches to one side of the structure, with deeper parts suspended by a vertical attachment to the concrete panel that houses the windows. With ACDF’s use of a precast system, even the building’s dark manganese brick is cast into the concrete panel.

Photo credit: Adrien Williams

“The quality and performance of the precast system is absolutely perfect, and the ease of assembly simplified the process of maintaining the rough façade that we envisioned,” says Frappier. “It’s almost disconnected, and the building experiences greater efficiency due to less interventions in the thermal bridge.” 

Vivre’s design includes a rooftop oasis consisting of a terrace, a swimming pool, and a garden. The building’s ground floor overlooks a community garden and opens onto a landscaped square, where residents and pedestrians benefit from a green entry point into the revitalized district. ACDF positioned amenities into the ground level to infuse vibrancy and to build connections with the surrounding community. 

“Our attention was focused on ensuring that this project would make a contribution to the requalification of the sector,” concludes Maxime-Alexis Frappier. “We relished the responsibility of contributing to the birth of a new neighbourhood, and for creating a sense of belonging throughout.”

 

Technical sheet

Client: Presti Demeures et Développements

Location: Outremont, Montréal, QC

Completion: 2022

Area: 150,000 p2

General Contractor: Presti Demeures et

Développements

Architect: ACDF Architecture

Architectural Project Team: Maxime-Alexis Frappier,

Joan Renaud, Étienne Laplante-Courchesne, Pierre-

Olivier Jacques, Laurent Bélisle, Alain Desforges,

Pierre-Louis Béneche et Bruno Landry

Structural Engineer: GeniMac Experts-conseils

Mechanical and Electrical Engineers: Équipe SP inc.

Interior design: ACDF Architecture

Landscape Archictect: BC2

Photographe: Adrien Williams

Project Manager: Presti

Contractor: Presti

X