DAILY NEWS Jan 8, 2013 3:00 AM - 0 comments

Warming Huts 2013: An Art + Architecture Competition on Ice

2013-01-08

The winners of the Warming Huts v.2013: An Art + Architecture Competition on Ice have been announced. Endorsed by the Manitoba Association of Architects, proposals for the competition were all submitted online at www.warminghuts.com.

From over 100 entries this year, jury members selected designs that best “push the envelope of design, craft and art.” Three huts were chosen from the open submission process, and one was selected from a separate University of Manitoba competition, and yet another is being designed and built by award-winning architectural firm Atelier Big City from Montreal.

Atelier Big City’s design emphasizs keeping warm together. The great open-air gathering space is inviting and receptive, welcoming skaters in for a moment of rest. The simple yet grand structure out on this natural rink is a hovering silhouette, somewhat blurred into the colours of the ice and snowy winter setting. Finished in Tyvec, a material inevitably linked with things to come, the scale of the warming hut is larger than life to imitate the wide open space surrounding it. A true beau geste of a building – part mirage, part air, a skeleton of everyday construction aspiring to create a place. Big City’s construction can be compared to a giant thick blanket, with the layers filled with air, forming an insulating layer, giving form to the hut, absorbing the sun's warmth, hopefully creating a brief pause in the cold winter skate.

Hygge House is a winning design from a Winnipeg-based collaborative team comprised of Plain Projects, URBANINK and Pike Projects. Hygge House is cozy. It is a simple wood framed structure; a reproduction of one of the most cherished symbols of Canadiana – the wilderness cottage. Within Hygge House, artifacts of cottage life set a stage for an authentic depiction of the comfort and familiarity of the weekend getaway. The entire interior of Hygge House is painted fluorescent yellow. Coating the contents not only creates a warm, inviting space, sheltered from the wind – it also creates a stage set where the visitors to Hygge House become essential components of the experience. Although the house is full of mounted antlers and fish, warm blankets, a working wood stove, old baseball hats, comic books, plaid shirts and old tine matches, Hygge House is only truly achieved when people come together in warmth and togetherness.

Smokehouse by aamodt/plumb architects from Cambridge, Massachusetts proposed the elemental, pure form of the hut, almost the very symbol of home, rendered in the stark black of charred wood, is nestled in soft white snow. Inside, layers of thick ivory felt line the walls and seating, creating a nest-like interior reminiscent of ancient gathering places strewn with animal pelts. On closer inspection, one discovers the felt layers embossed with delicate patterns and textures, a subtle sanctification of intimate space. The room has a unique sound, or absence thereof: it is silent, like the sound of new snow on the street. One enters and leaves through the same door, stooping to duck under the felt draftstop, bending to join temporary community within. The communal nature of the experience is revealed only upon entering as you join the visitors gathered in the quiet warm space. It is this unfolding of subtle surprises that lie behind the formal quietude of the hut.

Designed by Myung Kweon Park from New York, Woolhaus emphasizes the experience of sensory contrast through its expression of a single material: felt. Upon entering the hut, visitors are engulfed in a world of extreme insulation. The suspended dark grey sleeves of felt absorb heat, light and sound; creating an interior environment that is isolated from the intense cold, brightness and noise of the frozen Assiniboine River. Woolhaus was conceived more as a piece of clothing than a building – something which you enter into and maintain constant contact with, like a warm sweater. In contrast to conventional buildings, where occupants pass through a material threshold and enter a space, the material of threshold is both material and space. Interior spaces are not designed; rather, the occupant is free to define their own spaces through interacting with the woolen tubes. The opaque nature of the hut encourages exploration and inevitably, surprise. Curious visitors must enter the hut to know what the interior experience holds, and the further they go, the more insulated they are from the outside conditions.

Weave Wave was the winning student entry from the University of Manitoba. In the proposal, the historical relationship between the Red and Assiniboine Rivers evoked the Weave Wave. Our desire for a connection to the powerful and iconic natural landscape of the rivers undeniably continues to impact our collective identity. Weave Wave conveys a longing for this interlacing city, landscape (nature) and community. Weave Wave will be constructed by the social craft of knitting and weaving: 100 materials (natural and manufactured) will be woven together to create a dynamic multi-textured hut, stretching 100 metres along the river. Visitors to the Weave Wave will experience a unique form of warming hut: a curated topography of 100 connected pieces which can be manipulated to form shelter, or which can be wrapped around the body for warmth. The community is invited to physically add to the story of our identity with these two Rivers, through the communal and social act of knitting.

It is estimated the huts will be built in early January on site (weather pending) and brought down the river trail shortly after. 

For more information on the warming hut submissions, please visit www.warminghuts.com/submissions.



Horizontal ruler
Horizontal Ruler

Post A Comment

Disclaimer
Note: By submitting your comments you acknowledge that Canadian Architect has the right to reproduce, broadcast and publicize those comments or any part thereof in any manner whatsoever. Please note that due to the volume of e-mails we receive, not all comments will be published and those that are published will not be edited. However, all will be carefully read, considered and appreciated.

Your Name (this will appear with your post) *

Email Address (will not be published) *

Comments *



* mandatory fields